6. Kehityslista

6.1. Tehtävälistalla olevat

Seuraavat asiat ovat joko tehtävälistalla tai niiden toteuttamisen mahdollisuutta tutkitaan. Listausjärjestys ei implikoi prioriteettijärjestystä.

Table 6.1 Kehityslistalla olevia ominaisuuksia

Opet

Opisk

IT

Moodi

Kuvaus

Status

x

x

Netti

Jos nettimoodissa ei ole yhteyttä Internetiin, ei uudelleenohjaus rekisteröintisivulle toimi vaan käyttäjä joutuu menemään http://192.168.1.1.

tutkitaan

x

Netti

Staattisen IP-osoitteen asettaminen Nettiniilon WAN-puolelle.

todo

x

Netti

WAN-puolelle mahdollisuus asettaa http-proxy-palvelin.

tutkitaan

6.2. Ei korjata

Tässä tiedossa olevia ongelmakohtia, joita ei ole aietta korjata tai joiden korjaaminen on yksinkertaisesti Nettiniilon kehityksen ulottumattomissa esimerkiksi johtuen laitevalmistajien päätöksistä ja/tai teollisuusstandardeista:

Table 6.2 Ominaisuuksia, joita ei korjata

Opet

Opisk

IT

Moodi

Kuvaus

x

x

Abitti, Netti

Hallintapaneeli ei toimi Internet Explorer -selaimen versiota 11 vanhemmilla versioilla.

x

x

Abitti, Netti

Mikäli opettajalla on kone kytkettynä ethernet-kaapelilla Nettiniiloon kun Nettiniilon toimintamoodia vaihdetaan, täytyy ethernet-kaapeli irroittaa 10-15 sekunniksi (päätelaitteen käyttöjärjestelmän on tajuttava IP-osoiteavaruuden muutos ja tämä tapahtuu parhaiten pakottamalla yhteys hetkeksi poikki).

x

x

Netti

Mikäli opettaja liittyy laitteeseen sekä ethernet-kaapelilla että langattomasti, ei opettaja välttämättä pääse kirjautumaan Nettiniilon hallintapaneeliin tai kykene muutenkaan hyödyntämään laitetta. Opettajan päätelaitteen käyttöjärjestelmä ei välttämättä ymmärrä useaa yhtäaikaista uplink-yhteyttä.

x

Netti

Osoiterajaukset voi tehdä vain domain-tasolla, ts. kun esimerkiksi osoite http://joku.domain.fi on sallittuna niin kaikki muotoa http://joku.domain.fi/…. olevat osoitteet ovat sallittuja (ks. huomio 1 alla).

x

x

Netti

Jos nettiyhteyden rajaus on päällä ja opiskelija yrittää mennä verkkopalveluun, joka ei ole sallittujen joukossa ja ko. verkkopalvelu käyttää HTTPS-protokollaa, ei käyttäjälle näytetä Nettiniilon pääsynestoilmoitusta (ks. huomio 2 alla).

x

x

Netti

Nettiyhteysrajauksen ollessa käytössä iPadeilla (ja ehkä myös iPhoneilla) Safari-selain ei toimi oikein, koska Safari haluaa yhteyden Applen palvelimiin. Käytä Chrome- tai Firefox-selainta.

6.2.1. Huomioita kohtiin, joita ei korjata

  1. Salaamattomissa yhteyksissä (http://) alasivukohtainen rajaus olisi teknisesti mahdollista. Tulevaisuudessa kuitenkin verkkopalvelut tulevat kuitenkin (osaltaan HTTP/2-protokollan yleistymisen myötä) enenevässä määrin käyttämään salattuja yhteyksiä (https://). Salatuissa yhteyksissä alasivukohtaisen rajauksen toteuttaminen vaatisi HTTPS-sertifikaatin terminoinnin, joka on eettisesti kyseenalaista ja ilman sertifikaattivaroituksen näyttämistä tai https to http downgrade -toimenpidettä teknisesti mahdotonta ilman järjestelmätason oikeuksia kaikkiin verkkoa käyttäviin päätelaitteisiin. Tästä syystä Nettiniilon osoiterajausta ei voi tehdä yksittäisen alasivun tasolla nyt eikä tulevaisuudessa.

  2. Nettiniilon tarjoaman virheilmoituksen näyttäminen edellyttäisi HTTPS-sertifikaattivaroituksen näyttämistä käyttäjälle kuten edellä. Yksi mahdollisuus olisi näyttää käyttäjälle sertifikaattivaroitus, mutta vastaavasssa tilanteessa esimerkiksi lentokenttien langattomat verkot eivät näytä varoitusta vaan yksinkertaisesti katkaisevat yhteysyrityksen. Nettiniilon suhteen on päätetty toimia samoin.